Com reproduir amb esqueixos plantes aromàtiques

Reproduir plantes aromàtiques com ara la farigola, el romaní, l’espernallac, l’espígol,…, per esqueix no és una tasca fàcil. Em van explicar com fer-ho i fa molts anys que vaig fent proves i ara us ho explico:

Per a qualsevol reproducció de plantes per esqueix, cal triar una branca sana i el més tendre possible i enterrar com a mínim 2 nusos (els nusos són gemmes adormides i per tant és fàcil que generin noves arrels per allà; es detecten els nusos per cicatrius a la tija o perquè és on surten les fulles), i deixar a la part aèria poques fulles (o pocs nusos si la branca està nua). A més a més, és interessant respectar una proporció de 2 a 1 entre part enterrada i part aèria per afavorir la hidratació de la part aèria mentre no tingui un sistema radicular mínim (l’aigua pujarà per simple difusió i capil·laritat).

Per evitar que la part aèria s’assequi cal mantenir humida la terra durant molt de temps. Es proposa regar molt poc cada dia, però en funció de la humitat que presenta aquesta hom es pot relaxar una mica.

Però amb les aromàtiques que he comentat el que passa és que es podreix la part enterrada abans que es puguin desenvolupar unes arrels.

Per a evitar el risc de putrefacció i així aconseguir reproduir noves plantes per esqueix es proposa fer servir sorra com a substrat. La falta de nutrients de la sorra permetrà que l’esqueix mig enterrat no sigui menjat per fongs i bacteris -o al menys reduirà el risc-.

Quan de temps s’ha de deixar l’esqueix a la sorra? fins que hagi tret arrels, i això es sabrà perquè la planta comença a crèixer. La quantitat de temps variarà segons la època de l’any i el fred que faci. Normalment uns 2-3 mesos.

Es recomana fer aquesta operació entre setembre i octubre perquè és un moment amb força humitat ambiental, prou calor per a que els esqueixos puguin reaccionar i a més hi ha encara baixa activitat per part de les plantes en fer flors (els treuria energia que necessiten per a treure arrels).

0 Responses to “Com reproduir amb esqueixos plantes aromàtiques”  1. Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: