llavors

A partir d’ara quan collim tomàquets fem una caixeta o bosseta a part de selecció: aquells més macos, de les plantes més sanes i vigoroses, i que ja estan prou madurs En la mateixa bosseta només de la mateixa varietat. Intentem escollir  de dos o tres de plantes diferents. D’aquests guardem les llavors. Marqueu el got on les deixeu fermentar amb el nom de la varietat i també la reixeta o plat on les deixeu assecar (a l’ombra en un lloc ventilat).

Les llavors de síndria les hem de guardar totes  a partir d’ara. Jo les de la síndria que ens vam menjar vaig guardar les que estaven completamnet negres, i no em refio gaire perquè encara que la síndria estava boníssima, probablement estava encara una mica verda.  Per saber si una síndria està, Suzanne Asworth en Seed to Seed diu: “probably the most reliable sign of rippening occurs whn the small tendril directly opposite the fruit’s peduncle (stem attachment) changes from green to brown and becomes dry”.

En els cas dels melons les llavors també estan madures quan el meló està per manjar. Els fruits que han sobremadurat tenen segons el Seed to Seed del 2 al 10% més de llavors madures, però no val la pena perquè ja no son bons per menjar . Per les llvors de meló poseu-les en aigua de manera que  les buides, i les fibres enganxades  surin.  Després de colar-les assequeu-les amb un pany i deixeu-les en un platet o colador a l’ombra fins que estiguin ben seques.

Els pebrots escollirem algunes plantes i alguns pebrots de les varietats que volguem per llavor, per deixar-los  madurar del tot.

L’alfàbrega, mirem un parell de plantes que estiguin properes i deixem-les per llavor.

0 Responses to “llavors”  1. Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: