Poda d’ametllers en flor

Aquest dimarts ens hem trobat totes a l’hort. Jo he estat des de les 10, i he dallat herba de la feixa del blat que he pujat a la feixa Obèlix per encoixinar. He fet una pausa a les 12 i m’hi he tornat a posar a dos quarts de dues. Aleshores he tornat al marge de pedra de la feixa Obaga que encara no hem acabat. Després de dinar hem continuat amb aquesta tasca, ara ja amb companyia. Hem fet mig pis i hem deixat l’altre meitat ben farcida per la part de dins de pedres i terra -tot, pedres a vista i pedres de dins i terra, al mateix nivell-.

Cap a les quatre ha arribat la resta del grup. Hem dut unes plantes de jardí i ens hem preguntat on les plantàvem (a l’entrada de l’hort i a altres racons). Però el principal debat ha estat què fem amb els ametllers; encara no els hem podat i alguns ja estan florits-. Hem decidit fer poda i hem fet un mini curset de com s’havien de podar els ametllers.

Foto1750

Faig 5 cèntims del que hem dit (val a dir que som conscients que hi ha altres maneres però nosaltres ens hem inclinat per aquesta):

– Cal pensar en la forma que volem que tingui l’arbre quan podem.

– Si la forma de l’arbre està molt lluny de la forma que volem, cal pensar en un pla a 3 o 4 anys per aconseguir-ho.

– Cal tallar sobretot “fusta” mentre que les branques “joves” es deixen i si molesten es tallen quan s’hagin fet “fusta” (amb totes les excepcions que es consideri; per exemple si surten brots arran de terra cal treure’ls).

– El tall de les branques cal fer-ho arran de tronc, per minimitzar ferides un cop la branca s’assequi.

– Les branques seques es poden tallar totes. S’han de tallar.

– No s’ha de tallar més d’un 30% de l’arbre. Això marca el ritme de remodelació de l’escorça (forma).

– Les branques que pengen cap avall s’han d’anar tallant.

– Quan es talla una branca cal pensar en deixar una branca que reculli el creixement de l’arbre per on hem tallat.

– Cal tallar alguna de les branques que es toquen. Evitar que s’entrellacin.

– En els arbres fruiters com els ametllers, cal pensar on es posa la creu -punt on es comença a dividir el tronc principal. Es recomana que l’arbre fruiter tingui una creu amb 3 o 4 branques separades la mateixa distància entre elles (60º o 45º), i l’alçada de la creu depèn de la necessitat d’accedir a l’arbre  (els ametllers, que es cullen amb la canya poden tenir la creu més alta que els presseguers dels que es cullen els préssecs a ma.

-intentar podar els arbres en el període de repòs (hivernal, però també pot ser període estival). Això de podar-los en flor és mala cosa.

Alguna altra proposta / idea?

2 Responses to “Poda d’ametllers en flor”


  1. 1 Imma. febrer 13, 2014 a les 9:18 pm

    Voldria saber com es diuen les flors de color taronja que apareixen al peu de l’ametller. Sé que neixen de manera silvestre però m’interessa saber el nom.
    Salut!

  2. 2 Miquel febrer 14, 2014 a les 4:45 am

    Les flors són boixacs. El nom científic és Calendula officinalis (http://ca.wikipedia.org/wiki/Boixac_de_jard%C3%AD). En castellà és caléndula.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: