Juliol plujós

Hem estat tot un mes sense actualitzar el blog. Molta feina i suposo que també poques ganes.

Aquest mes de juliol s’ha caracteritzat perquè ha plogut molt. En total 35.6 litres per metre quadrat segons aquest web. Que és un web d’observatoris meteorol·lògics, i concretament el d’una estació situada al centre del poble, a prop del nostre hort. A meteo.cat no hi ha una estació automàtica per Castellar, sinó que ens hem de resignar amb les dades de Sant Llorenç i de Sabadell.

Aquesta nit, han caigut 4.6 litres per metre quadrat.

A banda de ploure també hem tingut sort que els veïns ens han regalat el seu sobrant d’aigua i hem mantingut la bassa plena tot i buidar-la sovint quan hem regat.

Faig un resum del que s’ha fet durant tot el mes:

S’ha plantat planter de carbasses, melons, pebrots, síndries, remolatxes, flors (clavells de moro i espígols), i també de cultius de tardor (cols). Hem deixat l’hort quasi ple. Encara falta omplir alguna feixa que hem reservat per cultius de tardor i per la mongeta del ganxet (ai! que ens hem quedat sense canyes! caldrà fer algun invent com vam fer l’any passat, però aprenent els errors de l’any passat que ens va passar el mateix).

També s’ha sembrat mongeta del metro, pastanagues i un planter d’enciams meravella d’estiu.

S’ha posat un filtre per reduir els llots que embussen les cintes i  s’ha posat cinta gota a gota a d’altres feixes (Campanar i ametllers i feixa de la figuera).

A mitjans de juliol vam tenir la visita d’amics de la cooperativa Germinal. Vam aprofitar per fer una passejada fins al salt d’aigua que hi ha pujant pel torrent de Canyelles. Encara baixava aigua pel torrent. A l’alçada del nostre hort l’aigua ja no es veu; el terreny és calcari i l’aigua passa subterrània. No obstant aquest any el torrent ha baixat ple fins a principis de juliol.

DSC_9478

DSC_9486

Al costat de la pomera ens ha sortit una flor silvestre molt maca. És segurament un esperó de cavaller (la flor té un esperó per al nèctar i segurament és per això que té aquest nom).

Foto1947

A la feixa del presseguer hi vam plantar una planta que no sabíem què era. Ens ha fet una flor molt maca. Suposem que és una hemerocal·lis.

Foto1954

Aquest cap de setmana hem fet un experiment amb patates d’estiu/tardor. Hem plantat les patates amb el sistema del no-llaurat o també anomenat lasanya. Es tracta de tapar el terra amb cartró i posar les patates en uns petits forats al cartró. Aleshores es tapen les patates i el cartró amb compost, palla, fulles seques,… fins a una bona alçada. Es tracta que la humitat al voltant de les patates es mantingui, però que no hi hagi prou substrat per a adventícies. Les patateres són capaces de traspassar aquest encoixinat (esperem!). Al final del cicle les patates es fan sobretot entre aquest encoixinat facilitant la feina de la recol·lecció.

Un exemple de lasanya és aquest vídeo.

Hem posat en paral·lel unes patates al costat per poder comprovar com va l’experiment.

He aprofitat aquest experiment de les patates per buidar una mica el compostador ja que necessita una reparació -s’estava caient al mig del camí-. També per treure una pila de terra -que ha resultat ser en gran part cendres- que hi havia a la feixa dels ametllers al costat d’on havíem plantat les maduixeres.

Exif_JPEG_420

Exif_JPEG_420 Exif_JPEG_420 Exif_JPEG_420

Exif_JPEG_420 Exif_JPEG_420 Exif_JPEG_420

La varietat de les patates plantades ha estat Knebeck.

També hem collit les patates de primavera -hem començat a fer-ho-.

També de collita: ja hem començat a collir albergínies, pastanagues, algun tomàquet, algun carbassó i molts cogombres. Els maduixots continuen produint (però poc).

1 Response to “Juliol plujós”


  1. 1 Miquel Novembre 3, 2013 a les 6:58 pm

    Al costat del filtre hi ha una herba de flors grogues que avui he trobat el nom: cinc-en-rama (Potentilla reptans), http://es.wikipedia.org/wiki/Potentilla_reptans .


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: