Un mes de patates sense llaurar

Les patates que vam posar a la feixa del presseguer a finals de juliol tenen bona pinta. Han sortit totes, tot i que a algunes els ha costat sortir. Sota d’aquestes patates no hi ha pràcticament adventícies -tal com era d’esperar i essent el cartró i el paper de diari la seva funció principal-. Hi ha algun pèsol que ha vingut amb el compost i també alguna planta de “pa de cucut blanc” -a l’hort el coneixem amb el nom científic, Oxalis (Oxalis acetosella)-. Les patates que hem plantat al costat, amb el mètode tradicional -rasa treballada amb aixada i posant la patata sota aquesta rasa- van una mica més endarrerides que les patates sense llaurar.

Vídeo de les patates a un més de posar-les:

IMG_20130829_192830 IMG_20130829_192847 IMG_20130829_192753 IMG_20130829_192741 IMG_20130829_192729 IMG_20130829_192722

Al costat dels broculís i les cols llombardes de la feixa Obèlix que vam plantar a principis d’agost hem sembrat xirivies de llavors que vam fer aquesta primavera. Hem trobat postes de cucs de la col sota les fulles d’alguns broculís. Les hem retirat. Fer aquesta gestió en aquest moment és molt més eficient que no haver de treure un a un tots els cucs quan són grans.

Al costat de les cols hi ha una tira amb porros i al costat tenim les carxoferes. Han trigat a assecar-se perquè les hem regat fins a finals de juliol -cosa que no calia-. Les hem tallat per afavorir que rebrotin -ho hem fet a finals d’agost i algunes ja ho estaven fent-. Anem tard però no hi ha pressa.

Es va sembrar enciams -i més recentment cols- a un parell de “racons” a la feixa del Campanar.

La darrera setmana del mes d’agost s’ha plantat més cultius de tardor.  Sobretot a la feixa Cafè, però també a la feixa del Campanar i a la feixa dels ametllers -la part nord al costat de la  bassa-. S’ha posat una filera de raves a la feixa Cafè, al costat de les carbasses. S’han plantat pastanagues a la feixa dels ametllers al costat de les mongetes. També ruca i fonoll.

Hem anat collint verdures d’estiu: tomàquets, albergínies, cogombres, pebrots verds, carbassons. Els cogombres s’han emmalaltit i han deixat de cop de produir. Els carbassons han anat molt més lents en comparació a l’any passat i han fet poca cosa -sembla que els hem regat poc-. Pel que fa a les albergínies han tingut resultats diferents segons la varietat, però potser ha estat condicionant el lloc on estaven plantades.

Al mig de la feixa Obèlix hi havia un meló plantat -l’únic que va sobreviure quan vam omplir la renglera, amb planter de la Fira per la Terra-  que estava envaint els cultius que hem posat al seu voltant (tomaqueres sobretot, però també albergínies i pebrots). Hem collit un meló però ha resultat ser una carbassa. Ara s’entén el seu comportament! Aquest dimarts vam veure com una de les ramificacions d’aquesta carbassa s’havia enfilat entre unes tomaqueres.

Els melons se’ns han emmalaltit i s’han quedat quasi sense fulles. Per sort ja tenien el fruit crescut i confiem que se’ns maduraran tot i la planta malalta. La malaltia dels melons no ens la expliquem. Potser van passar una mica de set i els va debilitar suficient perquè l’oïdi les envaís. Però no està clara aquesta possibilitat. El tractament amb sofre no ha anat bé -potser massa tard-. Els melons que estan a la feixa Solana no han agafat oïdi; però van molt més endarrerides que les altres.

A la feixa de les aromàtiques hi vam plantar una filera d’espígols, just a sobre del marge restaurat. A l’espiral d’aromàtiques hi he posat una mata de caps blanc que coneixem a l’hort com “alissum”, és una planta anual però així tindrem un lloc per fer planter.

Coneixem a una persona que treballa a una fusteria i ens va oferir serradures. Hem fet alguns experiments posant serradures pels camins entre rengleres però no ens acaba de convèncer. Hem cobert el camí principal de la feixa Obèlix d’aquestes serradures un cop ho hem desherbat. No hem arribat al final, però amb 15 dies d’experiment el resultat ha estat favorable.

Hem collit llavors d’enciams -moltes varietats diferents que teníem plantades-, també de coliflors, bledes, api, ruca, alguna col.

Ahir vam veure una serp a l’extrem nord de la feixa Obèlix. Segurament era una colobra escurçonera. Era petita. Segurament estava netejant l’hort de llimacs. Confio que no s’hagi espantat massa.

Durant el mes d’agost hem conegut una cotxa fumada molt simpàtica que s’estava atipant de drosòfiles (Drossophila melanogaster) del compostador. Semblava un ocellet molt jove per com tenia el bec. Era molt simpàtic i gens tímid amb nosaltres. Esperem que el gat que ens volta per l’hort no l’hagi espantat. Altres cotxes han estat netejant-nos l’hort d’insectes -el més molest són uns tàbacs petits que fan unes picades molt molestes i sagnants-; esperem que se n’hagin atipat.

Uns altres animals que volta per l’hort són els senglars. Sembla que s’han passat pels horts dels veïns però que hem tingut sort i no hem vist que ens hagin visitat aquest mes. Val a dir que vam fer una barrera pel punt on passaven sovint feta amb palets lligats amb corda i filferro. Aquesta barrera no és del tot perfecta i tenen punts on poden passar però impossibilita el pas habitual i sembla que no han trobat un pas alternatiu. Els veïns ens han dit que els han menjat alguns enciams.

L’agost ha tingut un període de sequera -força dies seguits sense ploure-, va ploure uns 10 litres al principi i uns 14 al final en 4 dies. El darrer episodi, el més abundant. Hom es pregunta si ja ha començat la tardor, o si tornarem a tenir períodes de sequedat. Hem anat justos d’aigua però no hem hagut de tirar de beta de les nits -però hem aprofitat alguns excedents dels veïns durant la setmana-.

0 Responses to “Un mes de patates sense llaurar”  1. Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: