Porros a la Solana

Hem continuat plantant arreu de l’hort per preparar l’hivern. Es va comprar planter de col-i-rave (40), porros (uns 50), apis, coliflors de tres cicles diferents, brocolís (20), bròquils (uns pocs de cada tipus, verd o vermell), cols romanesco, algunes cols llombardes, cols de tres mesos i escaroles cabell d’àngel (10). I les hem plantat a les feixes Cafè, Campanar i com que encara en quedava molta cosa per plantar hem omplerts la feixa Solana que estava buida des que vam treure les patates. En aquesta darrera feixa no hem llaurat ja que al treure les patates es va remenar prou la terra i només hem fet una rasa amb l’aixada per a posar-hi el planter. Tampoc hem femat i hem pensat que afegirem fems d’ovella al costat de les plantes i que podem passara la fanga per airejar una mica al costat de les plantes.

A la feixa Solana hi han anat a parar els porros, les escaroles, coliflors i altres brassicàcies. Per acabar la renglera que quedava a mitges hi hem posat llavors de rave. Les rengleres les hem posat separades 3 pams i les plantes alternades entre rengleres.

Ja hem posat el gota a gota a la feixa Solana (amb filtre i tot).

Just abans de plantar el planter es va fer una repassada a les arrels d’esbarzers i altres plantes de bosc que encara brotaven a la feixa. Amb l’aixada he fet un forat prou gran com per seguir les arrels fins al final. Hem tret força arrels que hem deixat assecar arran de marge.

A l’extrem sud de la feixa Obèlix hi tenim una renglera de plantes medicinals i flors. Hi vam plantar una rosella de califòrnia i aquests dies està florida. Molt maca:

IMG_20130825_120548 IMG_20130825_120513 IMG_20130825_120604 IMG_20130825_120537

Ens va entrar aire al sistema de reg principal i va caure dràsticament la pressió. Per recuperar-ho teníem dues opcions. O bé desenroscar el colze del tub principal a la sortida de la bassa i omplir-lo d’aigua, o bé -i és el que vaig optar a fer, omplir el sistema injectant aigua a pressió. Això ho faig per gravetat mitjançant una mànega connectada a l’extrem del tub de reg de la feixa Cafè -té una aixeta i un adaptador per a connectar-hi una mànega-; primer omplo la mànega d’aigua connectant-la a la mànega prima que encara surt de la bassa; després pujo 3 galledes d’aigua fins a l’alçada del camí; pujo un extrem de la mànega intentant que no perdi aigua i deixo aquest extrem dins d’una galleda; a partir d’aquest moment cal evitar que la galleda es buidi, omplint-la amb les altres galledes; torno a assegurar que no quedi aire dins de la mànega deixant que surti una mica d’aigua; connecto l’extrem de la mànega que s’ha quedat a baix al tub de reg de la feixa Cafè; buido d’aire aquest tub deixant l’aixeta del goter oberta una estona; tanco l’aixeta del goter i obro l’aixeta del sistema per a que l’aigua del tub de Cafè vagi a la bassa; al cap de poca estona comencen a sortir bombolles d’aire del tub principal cap a la bassa: quan ja no surt aire es pot tancar l’aixeta de l’extrem del tub de Cafè; però encara cal acabar de buidar l’aire que queda al sistema; això ho he fet mitjançant l’aixeta de la feixa del presseguer; tanco totes les aixetes de la feixa Obèlix -idealment cal omplir abans aquest tub d’aigua i això es pot fer encara que la pressió sigui baixa-; obro l’aixeta del sistema principal cap a Obèlix, i obro l’aixeta de la feixa del presseguer fins que deixa de sortir aire i es recupera la pressió normal del sistema. I ja està. Resta saber si desenroscar el tub principal i omplir-lo d’aigua i després acabar de buidar l’aire del sistema mitjançant l’aixeta de la feixa del presseguer és més fàcil o no.

He dallat una mica de fenàs de marge i l’he deixat assecar al costat de les remolatxes a l’extrem sud de la feixa Obèlix. En aquell punt hi havia poca palla i les herbes començaven a descontrolar-se. De la feixa de les aromàtiques he tret també el fonoll que he tallat en trossos petits i els he deixat amb les patates de la feixa del presseguer, per millorar la quantitat d’encoixinat.

El divendres 6 de setembre ha plogut 1.6 litres per metre quadrat. S’espera que el dissabte i el diumenge caigui un fort aiguat. Les primeres pluges de setembre després d’un final d’agost passat per aigua.

[afegit a 8 de setembre: el dissabte han caigut 38.8 litres per metre quadrat a Castellar del Vallès.

I segons unes gràfiques mostrades al programa de TV3 “Espai Terra” hem tingut un agost sec i no pas menys calorós, i encara que sembli mentida, hem tingut un any més o menys igual de plujós que la mitjana.

pl_i_temperatura_any_espaiterra0609 pl_temperatura_estiu2013_espaiterra0609 pluviositat_estiu2013_espaiterra0609

]

Finalment comento una curiositat faunística. Vaig regalar uns quants carpins daurats a la meva germana que les va posar a una petita bassa a l’eixida de casa seva. Em va dir que li havien criat i que tenia molts fillets. Patint perquè la seva bassa era molt petita li vaig oferir que em donés els que li sobressin que li buscaríem una sortida, més ampla. Em va tornar només 3 carpins -potser la resta han estat menjats pels seus tiets-.  Els vaig portar a la bassa principal.

0 Responses to “Porros a la Solana”  1. Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: