els nenúfars volen terra

Tenia pendent informar que els nenúfars de la bassa petita estan força bé. Els vaig posar a la bassa la primavera del 2012 i van estar agonitzant fins al punt que em pensava que estaven morts. Els vaig trobar vius a la primavera del 2013 i vaig decidir posar-los un test. El resultat és que s’han recuperat i ara tenen 10 fulles.

IMG_20131013_165129

Abans els nenúfars feien aquesta pinta:

Foto1109

A la bassa a més a més dels carpins daurats hi ha un insecte que és el responsable que abans que hi poséssim els peixos no hi hagués larves de mosquits. Són els nedadors d’esquena.

També hi hem vist algun cop larves d’espiadimoni.

I també hi ha un insecte que és més petit que els sabaters i que és molt simpàtic. L’agulla. Es veu que es mengen restes d’animals morts.

Aquest cap de setmana a la bassa també hi havia la colobra escurçonera. Aquest cop un individu força gran. Recordo que aquesta serp i també la serp blanca són els éssers més importants a l’hort a l’hora de menjar-se els cargols i els llimacs.

Aquest cap de setmana hem trobat encara molts gasteròpodes però menys que d’altres vegades; sembla que insistint, hem reduït la població que ens ha fet molt de mal, sobretot a les diferents cols, als enciams i també a les albergínies i síndries.

Els alls han tret el cap. Els hem regat.

També han començat a sortir alguns espinacs a les rengleres al costat de l’albercoquer. Les hem regat -la darrera pluja va ser només de 0.6 litres per metre quadrat i va ser divendres-. Divendres 4 d’octubre va ploure 20 litres per metre quadrat.

Hem collit carbasses tot veient que les plantes estan preparant una nova collita. Hem tret més de 40 carbasses, quasi totes del tipus cacauet i de un quilo i mig de mitjana (a cop d’ull).

Altres feines que hem fet a l’hort és plantar els calçots. Feia molts dies que els teníem pendents de plantar. Algunes d’aquestes cebes ja havien brotat al sac i la feina no ha estat molt agradable; ja sabeu que una ceba quan brota, fa servir part de la mateixa ceba per aconseguir els nutrients que necessita. Hem omplert 4 tires de la feixa de la figuera.

Hem plantat escaroles a la feixa Obèlix al costat de les carxofes, i també a alguns forats entre les cols arreu. Forats fets per algun animaló que ha menjat el que hi havia -sospitem de llimacs i altres éssers llefiscosos, però també dubtem d’algun tudó-.

Les patateres, a més a més de tenir algunes dorífores, escarabats de la patata, que ja hem anat netejant de manera manual, han patit una  plaga de míldiu que ha arrasat amb les patateres. S’han quedat sense fulles. Encara no s’han mort totes les plantes però l’espectacle ha estat dantesc. El coure que vam posar una setmana abans no ha pogut parar la infestació. Hem mirat com estaven les patates, traient una planta morta i sembla que no han quedat massa petites. Les deixarem més temps per a que acabin de fer la pell tot i que la planta estigui sense fulles.

Aquest cap de setmana hem tornat a aprendre com purgar el sistema. Sembla que obrint l’aixeta d’un dels tubs que surten del sistema hauria de ser suficient però quan això no passa cal treure un dels filtres per a que baixi molta aigua de cop. S’obre un dels filtres i es deixa passar l’aigua que hauria de passar amb gran cabal. Aleshores tancar l’aixeta de pas principal, posar el filtre -es pot aprofitar per netejar-lo-, deixar oberta una aixeta secundària -si pot ser sense goters- i obrir el pas principal. La pressió de la columna d’aigua arrossegarà l’aire que s’hagi posat en posar el filtre. Val la pena comprovar que la pressió és la correcta obrint l’aixeta de pas de la feixa Cafè.

0 Responses to “els nenúfars volen terra”  1. Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: